Zo blijf jij in balans

Balans

Een goede en leuke leefstijl wil iedereen. Maar wat moet je precies doen om een gezonde leefstijl te hebben? Is het antwoord: het vinden van de juiste balans? En zo ja: wat is dan de juiste balans? Daar is veel onenigheid over. Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je jouw leefstijl gezonder kunt maken.

Het vinden van de juiste balans

Ik hoor het zo vaak voorbij komen en ik sta er vaak van te kijken wat er mee wordt bedoelt. De term ‘het vinden van de juiste balans’ wordt vaak zo uit context getrokken om iets goed te praten. Misschien heb jij jezelf er ook wel eens op betrapt? 

Ik wel.

Het vinden van de juiste balans is goed advies, maar dan moet je duidelijk maken over welke balans we het hebben. Laten we ‘gezond eten’ als voorbeeld pakken. Wat is de balans die je hier moet vinden? 

De juiste balans die je hier maakt is vaak niet alleen over eten. Het gaat bijvoorbeeld tussen de balans van je sociale aspecten en van je eigen identiteit.

Want voor wie eet je gezond? Waarschijnlijk is het voor jezelf of voor je lichaam. Maar wat nou als je in een sociale situatie komt waarbij er alleen een keuze is voor ongezond eten. Dan is het ineens lastig want de opties gaan in tegen je (toekomstige) identiteit. Hier tussen moet je de balans vinden. 

Argumenten als: “Ik eet 5 x per week gezond, dus in het weekend mag ik ongezond eten.”, slaan compleet nergens op. 

Je gebruikt, in het geval hierboven, goed eten als excuus om ongezonde dingen te eten. Ondanks dat daar niks mis mee is, sla je wel de plank mis. 

Een beter voorbeeld waar je duidelijker kunt zien dat het niet helemaal klopt wat er op de pagina’s staat is: “Ik eet 4 x per week groentes, dus de andere drie dagen eet ik geen groente, maar krijg ik mijn vitamine binnen via vitamine pillen.”

Dit dieet is niet in balans. Puur omdat je het nooit in balans kunt krijgen. In balans zijn heeft veel te maken met je reden waarom je iets doet. Het gaat om de intentie.

Als je geen groenten lust en vier dagen per week moeite te je groente weg eet, dan kun je best de overige 3 dagen vitamine pillen eten, omdat je het anders niet vol zou houden. Dan is je intentie om de groente te eten juist om in balans te zijn.

Hetzelfde bij mensen die niet ouder willen worden: je kunt er niets aan veranderen dat je ouder wordt, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je er minder oud uitziet. Je intentie is niet om het proces tegen te gaan, maar om je beter en gezonder te voelen. Je kunt makkelijk je rimpels tegengaan door supplementen te nemen en dat te balanceren met een gezond dieet.

De volgende keer dat je denk over in balans zijn, denk dat over de intentie en motivatie achter de reden dat je ervoor kiest om iets te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *